Fruitige handel in Zeeland

Fruithandel Zeeland

 

De zoetgevooisde Nederlanders staan bekend om hun liefde voor frites en foortjes, maar de manier waarop ze met elkaar handel drijven is iets complexer dan alleen snacks en drankjes. In het verleden was het gebruikelijk om bepaalde goederen als fruitig aan te merken, wat betekende dat alleen mensen uit hetzelfde gebied handel mochten drijven in ruil voor die goederen. Dit is in Zeeland nog steeds gebruikelijk en handelaren van buiten de regio moeten extra betalen als ze willen inruilen. Nederland kent veel verschillende soorten fruit, maar sommige zijn zo uitgesproken dat het bijna onmogelijk is ze niet op het eerste gezicht te herkennen. Deze vruchten zijn synoniem geworden met hun plaats van herkomst: Fijne Geuze of Goede Guelder (naar de belangrijkste stad) kersen zijn een must na het drinken van kroketjes bieren bier; Pampoen of Tedere Meloen is in het hele land bekend omdat het seizoen ervan enigszins verschilt tussen Zeeland en Utrecht; rondedam of Rode Pruimen is populair in heel Nederland maar vooral in Gelderland waar ze zich bijzonder goed ontwikkelen; oploes of Bittere Perzik wordt geassocieerd met Haarlem hoewel de meeste variëteiten verder naar het noorden komen, terwijl schellinges of zure kersen uit Overijssel komen. 

Wat is een fruitige handel?

Veel mensen associëren de Nederlanders met hoogwaardige, kwalitatieve goederen. De Nederlanders hebben echter een echt systeem van fruiting, een gebruik dat meer zijn oorsprong vindt in de geografie dan in iets anders. In de middeleeuwen hadden alle grote handelssteden in Nederland hun eigen fruitteeltgebied, meestal een relatief klein deel van het land met een bijzondere overvloed aan een bepaald soort fruit.

Zeeland heeft bijvoorbeeld een enorme concentratie zure kersen, die zo verschillen van hun zoete tegenhanger dat ze bijna niet te verwarren zijn. Daarom kregen ze een speciale fruithandel, zodat alleen mensen uit dat gebied ze mochten verhandelen. Ze zijn populair bij Croketbier, een tarwebier dat op smaak wordt gebracht met verse kersen. Het is gebruikelijk om mensen vanillebier te zien drinken op bruiloften en andere festiviteiten omdat vanille een tropische vrucht is die ook in Zeeland in overvloed groeit. De fuithandel Zeeland is een perfect voorbeeld van een kwaliteits fruithandel.

Wanneer mag je fruitige goederen verhandelen?

Het verhandelen van een fruitig goed is geheel vrijwillig en hangt af van de locatie. In Zeeland mag je bijvoorbeeld van juni tot eind augustus zure kersen verhandelen en van december tot februari rondedams of rode pruimen. Met andere woorden, de handel in fruit is strikt seizoensgebonden en volgt de kalender.

In de rest van het land zijn er ook specifieke handelsseizoenen, maar die zijn alleen seizoensgebonden wat het klimaat betreft. Handelaren van buiten de regio betalen extra voor de handel in seizoensgebonden goederen, maar zij zijn niet verplicht zich aan dezelfde regels te houden als mensen uit de regio.

Welke vruchten hebben waarde in het handelssysteem?

Zeeland staat bekend om zijn zure kersen, rondedams en zure sinaasappels. Het is ook het gebied met de meeste diversiteit, zodat de verscheidenheid aan goederen die in de regio kunnen worden verhandeld ook het grootst is. Naast de fruitige vruchten staat Nederland ook bekend om zijn appels en peren. De laatste is elders niet zo populair, maar wordt in Gelderland zeer gewaardeerd. Het is gebruikelijk om in dit gebied appel- of perenbomen voor de huizen van de mensen te zien staan. Omdat dit fruit niet erg fruitig is, wordt het niet geassocieerd met Zeeland, maar het onderscheidt zich zo van andere rassen dat het hoe dan ook de moeite waard is om te verhandelen.

Conclusie

De handel in fruitige goederen is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur dat zelfs door buitenlanders wordt gewaardeerd. In Nederland is het niet ongewoon om fruitbomen voor het huis te zien en mensen eten graag speciaal voedsel tijdens bepaalde seizoenen van het jaar.

Dit zijn geen fruitige goederen in de zin dat ze zoet zijn, en het gaat niet echt om de smaak. Het gaat erom op het juiste moment op de juiste plaats te zijn en te genieten van de vruchten die goed groeien in uw regio.